Start Kurser Gitarrackord Gitarrlåtar Verktyg Annat

1. Hålla en gitarr, plektrum, ackord för nybörjare

Du kommer att lära dig

 

Hejsan blivande gitarrist

Välkommen till Lektion 1. Jag hoppas att du kommer tycka om kursen, och även gilla den så pass mycket att du kan rekommendera den för vänner och bekanta=). Eller kanske till och med ge någonting tillbaka?

Innan du läser vidare vill jag bara försäkra både dig och mig om att du har gått de grundläggande guiderna. Annars blir det svårt för dig att följa kursen! Det finns länkar till dem i menyn men för säkerhets skull återfinner du länkarna nedan...

Plektrum
Stämma gitarren
Tabulatur/ackord
Olika gitarrtekniker
Att använda barréklämma / capo

Jag vill även uppmärksamma dig på sektionen Gitarrlåtar. Där finns en samling av utomordentligt bra låtar för gitarr, delade in efter svårighetsgrad för nybörjare. Den växer med tiden, och du kan själv tipsa om vilka låtar du tycker borde vara med=). Just sektionen Barnlåtar är speciellt att rekommendera för nybörjare.

Jag rekommenderar även att du prenumererar på min YouTube-kanal genom att klicka här. Då får du lätt reda på om jag gjort någon ny instruktionsvideo =).

Bra bok med enkla gitarrlåtar -Gitarrbus 1 (med CD)

Ostämd? - Stäm gitarren!

Stäm gitarren online här (öppnas i nytt fönster).

Gilla denna sida =)

Tipsa dina vänner och stöd min sida genom att gilla eller +1 denna sida.

 

Köp bra musikböcker på Notlagret.se!


Positionering av kroppen och gitarren

klassisk position
vanlig
benenikors

En gitarr ska man egentligen hålla i den klassiska positionen (bild 1) i och med att den ger bäst kontroll över instrumentet. Detta gäller både för de som spelar med plektrum och de som spelar med fingrarna. Fast detta är inget krav, och heller inte den vanligaste positionen...

Den vanligaste position som man brukar ha när man spelar (även jag brukar sitta såhär) är att gitarren vilar på samma lår som den hand du håller plektrumet med, beroende på om du är vänsterhänt eller högerhänt (bild 2). T ex är jag högerhänt, håller plektrumet med högerhanden, och har därmed gitarren på höger lår.

Luta dig inte på gitarren! Den ska vila på ditt lår och du ska hålla den på plats med din höger/vänsterarm, inte hela din kropp. Sitt gärna med benen i kors (bild 3), det lyfter upp gitarren och gör det lite lättare att spela. Försök att vara rak i ryggen - annars blir det lätt obekvämt.

 

 

 

Positionering av fingrarna/handen på greppbrädan

Detta avsnitt kanske inte verkar särskilt viktigt för dig som nybörjare (jag var också skeptisk och tyckte att det lät tjatigt), men lita på mig när jag säger att det är viktigt. Tekniken är bäst att mata in redan från början, tänk på detta varje gång du tar en ton eller ett ackord på greppbrädan:

Handen och fingrarna ska ligga vinkelrät mot strängarna, och tummen ska alltid vara ungefärmitten av nackens/greppbrädans baksida.

Anledningen till att du ska ha handen i denna position är att det ger störst ”räckvidd” för fingrarna. Många gitarrister håller gärna gitarren som ett basebollträ och viker tummen runt nacken. Detta gör oftast att det blir svårare att spela ackord, osv. Å andra sidan är det ingen katastrof om du håller gitarren på det viset, men det blir mycket lättare i längden av att hålla i den ovannämnda positionen.

I videon demonstrerar jag vilken skillnad det gör för dina fingrars räckvidd att hålla gitarren på det klassiska (riktiga) sättet.

Tänk bara på att du ska hålla tummen och fingrarna som en ”klämma” över gitarren, och ta ackorden därefter. Då får du in det ganska snabbt.

En annan sak att tänka på är att tummen enbart ska vila på halsen, du ska inte använda handen för att ”hålla gitarren på plats”, det ska din höger respektive vänsterarm göra (eller dina lår om du sitter i klassiska positionen)

 

 

 

Varför får fingrarna sämre räckvidd av "basebollgreppet"?

Orsaken är rent anatomisk. Naturligtvis är inte alla händer exakt likadant uppbyggda, fast i regel är de uppbyggda på så sätt att när du knyter näven, så går fingrarna in mot handens "mitt", dvs långfingret. Det är detta som sker när du knyter näven, och när du tar basebollgreppet så kan man säga att du "påbörjar" att knyta näven, fingrarna dras då automatiskt ihop och du kan inte sträcka på dem i sidled. Testa själv=)

Jag vill dock poängtera att man i vissa tekniker kan behöva kroka tummen av olika anledningar - t . ex vid kraftiga bends för att kunna utföra dem enklare. Dessutom är ju inte allas tummar exakt likadana, och vissa rentav kanske inte kan hålla händerna i den klassiska positionen. Då får man försöka hitta en egen position som passar en själv.

Plektrum eller inte?

Om du vill spela med eller utan plektrum får du bestämma själv, rekommenderat är att du lär dig båda. I mina demonstrationer kommer jag spela lite med både och.

Hur ska man hålla plektrumet då?

Jo

Vissa håller såhär:

Andra såhär:


Själv håller jag såsom det andra exemplet visar, fast nuförtiden oftast med knyten näve. Dock är det nog lite mer av en smaksak...

Köp bra musikböcker på Notlagret.se!

Viktigt att tänka på när du spelar med plektrum:
Försök att i så lång utsträckning som möjligt att spela med rörelser både upp och ner. Det är väldigt viktigt att du får in detta i början då det kommer att ha stora fördelar senare i ditt spelande.

Dock får du inte bli alltför tunnelseende - det finns många låtar i vilka det låter bättre att bara spela åt ett håll. Det finns relativt få låtar som man helt igenom spelar "upp, ner, upp, ner", utan det är oftast en variation t ex "ner, ner, upp" osv. Detta är någonting som man helt enkelt lär sig ju mer tid man spenderar med sitt instrument=).

Tänk även på att du kan spela minst lika fint med som utan plektrum. Om du vill spela hårdrock eller rock är plektrum inte heller någon nödvändighet – Mark Knopfler i Dire Straits har spelat aldrig med plektrum, och killen i The Black Keys spelar också utan plektrum (han har inte ens naglar). Det är faktiskt bäst att försöka lära sig spela både med och utan plektrum. T ex ska du inte behövakänna dig handikappad bara för att du inte har plektrum tillhands.

Dina första ackord

Okey, let's get down to business. Dags att ta dina första ackord. Du ska ju veta nu hur du läser ackorddiagrammen så jag behöver inte förklara det (om du varit duktig nog och följt tabulatur/ackordguiden).

Titta och försök greppa ackorden. Ta ett i taget och gå inte vidare till nästa förrän du kan få varje sträng att klinga rent. Dina fingrar är förmodligen långt ifrån vana vid att ta ackord på en gitarr, följaktligen kommer det att göra ont - detta går över efter i regel någon vecka. Huden hårdnar ganska snabbt på fingertopparna.

Sträva efter att hålla fingrarna mitt emellan banden, annars kanske din ton inte blir ren.

C

X32010

eller

X32013

 

 

 

 

 D
XX0232


 

 
G

320033

eller

320003

tonen på lilla e-strängen tar du med ringfingret i andra sättet, ringfingret för tonen på B-strängen.

 

Båda versionerna är korrekta sätt att ta ackorden G och C på. Första G-ackordet, som jag demonsterar på bilden, är bäst att lära sig först. Det ger fylligast ljud, dessutom är det bra att få in lillfingret i spelet redan nu i början=).

Varför finns det två olika G/C? Den frågan har jag fått några gånger, och svar på den finns under Vanliga Frågor.


Demonstration


Här demonstrerar jag ackorden, säger vad som är viktigt att tänka på osv. Målet med denna lektion är helt enkelt att du ska lära dig ta ackorden och börja lite lätt med att lära dig att växla mellan dem.

Tänk nu på att du kommer ha svårt för detta i början. Alla har det - men det finns inga genvägar när man lär sig att spela gitarr. Dina fingrar kommer göra ont i början, och det hela kommer att kännas fruktansvärt ovant.

Allt detta är normalt, och alla som har lärt sig spela gitarr har också gått igenom detta stadium. Känn dig inte nertyngd av det faktum att det känns svårt, utan tänk abra såhär: Ju mer jag övar, desto lättare går det, och desto lättare kommer jag att kunna lära mig att spela nya saker.

Jag kommer själv ihåg hur svårt allting kändes i början, och inte minst ovant. Efter någon vecka, dock, kände jag att fingrarna sakta men säkert började vänja sig vid greppbrädan, och det blev allt lättare och lättare att ta ackord. Ganska snart kunde göra mina första felfria ackordväxlingar - sedan gick det ganska snabbt att lära mig mera.

Det handlar bara om att komma över "första tröskeln", sedan kommer allting kännas bättre=).

 

Hjälp min sida att synas!

Om du gillar min sida och mina lektioner, vilket jag är övertygad om - se till att göra den synlig för andra också! Här kan du tipsa direkt om min nybörjarkurs:


 

Uppe i högra hörnet på sidan så kan du se diverse knappar. Om du har Google+ -konto kan du klicka på +1- knappen för varje sida du är inne på som du tycker är bra. Facebook och Twitter knapparna tipsar om gitarrkurser.net i allmänhet. Det hjälper min sida massor om du klickar på knapparna, så var inte snål=) (det kostar dig inget ändå).

Såja

Det var allt för denna lektion. Innan du går vidare rekommenderar jag att du:

Nästa lektion    →