Start Kurser Gitarrackord Gitarrlåtar Verktyg Annat
svenska casino

Musikteori för durskalan på gitarr

Du kommer att lära dig

 

Durskalan

Durskalan är viktig att bekanta sig med. Den är faktiskt ännu viktigare att kunna än pentaskalan, som jag redan gått igenom. I denna lektion så ska jag gå igenom C-durskalan, hur du delar upp den i boxar för att lättare komma ihåg den, samt hur boxarna ser ut för exempelvis G-durskalan. Med andra ord så är det samma koncept som för pentaskalan. När du förstått konceptet så kan du använda detta för alla durskalorna. Alla naturliga durskalorna finns under Verktyg - Durskalor.

C-durskalan

Denna skalan borde vara ganska så bekant för er nu. Huvudsaken med denna lektion är att ni ska börja spela toner; melodier. Om ni har övar upp fingerfärdigheten med uppvärmningsövningarna, så borde det inte vara några problem! Men som vanligt - börja långsamt, arbeta sedan upp tempot!

Jag ska sammanfatta konceptet för boxar ännu en gång för att vara på den säkra sidan...

Man delar ofta upp skalor i "boxar" på greppbrädan för att man ska memorera dem lättare. En box representerar, oftast, 4-5 band, alltså den mest bekväma räckvidden för dina fingrar. Varje box har sitt ursprung ur respektive ackordform i CAGED-systemet (se tidigare lektion).

Det är hjälpsamt att lära sig skalor på detta sätt, men man måste tänka på att inte låsa fast sig vid boxarna. Sträva efter att spela mellan boxarna, bind dem samman till en helhet!

Think outside the box
.

C-durskalan, med och utan boxar

Här följer C-durskalan utan boxar.

Som ni ser står det a-moll i diagrammet. Betyder detta att C-durskalan och A-mollskalan är likadana? Just så är det! Jag ska berätta mer om kyrkotonarter senare, men för att göra det enkelt nu:

Varje durskala har en mollskala som tvilling, och varje mollskala har en durskala som tvilling. Med tvilling menar jag att de består av samma toner. Skillnaden är tonföljden. För C -durskalan är grundtonen(primen) C, sekunden D, tersen E osv. För A-mollskalan är grundtonen A, sekunden B, tersen C osv. Detta betyder att när du har lärt dig en durskala, så har du automatiskt lärt dig en motsvarande mollskala!!! Underbart!

Här har jag märkt ut boxarna direkt i diagrammet - mellan två linjer av samma färg har du en box. Boxarna för C-durskalan använde jag för at förklara CAGED-systemet så det borde vara bekant för er vart boxarna finns någonstans. Grundtonen är namnet på skalan - dvs C.

 

Det kanske der lite rörigt ut, men här följer en systematisk beskrivning. Tänk helt enkelt på att dina fingrar ska vara placerade så att du enkelt kan nå alla banden inom linjen utan att flytta på handen - bara fingrarna ska röra på sig.

Vill bara säga att boxarnas egenliga "nummer" är ganska oväsentliga - jag har bara numrerat dem själv här och nu i deras förekommande ordning från vänster till höger. Tänk efter på vilken ackordform som ligger nära tillhands i CAGED-systemet i den aktuella boxen du tittar i! Ta ackordet samtidigt.

Gröna linjen - box 1
Sträcker sig från band 0 till 3 - placerad med hjälp av C-formen av C ur CAGED-systemet. (tänk på att det är ju själva trubadurackordet C som gör C-formen i CAGED)

Röda linjen - box 2
Band 2 till 6 - placerad med hjälp av A-formen av C-ackordet ur CAGED.

Ljusblå linjen - box 3
Band 5 till 9 - placerad med hjälp av G-formen av C-ackordet ur CAGED.

Lila linjen - box 4
Band 7 till 10 - placerad med hjälp av E-formen av C-ackordet ur CAGED.

Mörkblå linjen - box 5
Band 9 till 13 (band tretton finns inte i diagrammet, fast du klarar nog av det ändå=)) - placerad med hjälp av D-formen av C-ackordet ur CAGED.

Som ni säkert märkt överlappar boxarna i varann, i synnerhet D-boxen. Det är hjälpsamt för att ni ska kunna koppla ihop allting på greppbrädan. Lär er först box efter box, och sedan kan ni börja experimentera med att koppla ihop dem på riktigt!

Boxarna - koppling koppling=)

Box-mönstret grundar sig på vilken skala du spelar i. Med andra ord kommer boxarna för C#-durskalan ligga på samma sätt, fast ett band närmre ljudhålet. Detta på grund av att alla toner i skalan höjds med ett halvt steg i förhållande till C. För G-durskalan (vilken har som E-moll som molltvilling), kommer box 3 i diagrammet ha rört sig 7 band uppåt (eller 5 band neråt) för att hamna på band 12 eller 0. Lägg märke till att jag använd samma färger för respektive CAGED-form av ackordet i detta diagram för att göra det enklare för dig. Jämför en färg åt gången - titta på hur tonerna är placerade.

Se själv:

I det här fallet är det den röda boxen (för A-formen av ackordet G)) som sträcker sig till ända till band 13.


Köp bra musikböcker på Notlagret.se!


Mönstret jag försöker få dig att se är att alla boxar, grundade på CAGED, har samma struktur för alla durackord. Om du inte förstått detta ännu så läs igenom texten en eller två gånger till, se och jämför diagrammen för C respektive G-durskalan. Poängen är att du kan spela i vilken skala du vill, om du bara vet vart du har CAGED-formerna av ackorden på greppbrädan, och hur skalan är relaterad till dem.

För er som redan förstått detta i lektionen med pentaskalan så ber jag om ursäkt för repetitionen, men jag tyckte det var viktigt att gå igenom det mycket noggrannt en gång. =)

Egentligen ska man ha 7 boxar för moll/durskalor som man ska lära sig, men jag tycker det räcker med 5. Dessutom är de boxar ni lär er nu jämförbara med pentasalans boxar (det de var nog lite lättare;)).

Övningar

Här följer några skalövningar för C-durskalan/A-mollskalan för respektive CAGED-box. Det är ganska viktigt att du förstår att boxsystemet fungerar likadant för både moll och durskalan, och även för respektive pentaskala.

Jag gör bara övningarna för boxarna 1 och 3, då jag tycker att de är enklast att utgå ifrån först. Du kan, och borde själv fortsätta öva med de andra boxarna också, eftersom detta inte enbart kommer att öva upp din fingerfärdighet, utan även göra det lättare för dig att orientera dig i skalan du spelar i, t ex när du improviserar.

Klicka på länkarna för att komma till övningarna!

Vanlig skala
Tersövning
Sträng-skip (mycket bra övning för strängvana och hastighet)
Byggaren (tålamodskrävande)

Försök att tillämpa samma övningar i alla durskalor utan förtecken. De finns listade under Verktyg - durskalor. Boxarna kommer du vid det här laget ganska så snabbt att känna igen på egen hand!

Såja

Det var allt för denna lektion. Nästa lektion kommer att gå igenom mollskalan. Innan du går vidare rekommenderar jag att du:

← Föregående lektion