Start Kurser Gitarrackord Gitarrlåtar Verktyg Annat
bästa casino spelet att vinna på

CAGED-systemet - ackord och skalmönster på gitarren

Du kommer att lära dig

 

C-durskalan

C-durskalan är den viktigaste skalan i musikalisk teori - då allting kretsar i jämförelse kring den. Det finns en durskala för varje tonart, men det som gör just C-durskalan så "specielL" är att den enbart är uppbyggd utav stamtoner.

Skalan har följande toner:

C D E F G A B (C)

Detta är en vanlig (allmän) durskala. Det finns andra durskalor med lite annorlunda uppsättning (t ex penta-dur eller mixolydisk osv) fast det ska vi inte titta på nu.

Vi ska inte börja med att spela skalan upp och ner, utan vi ska enbart lära oss hur vi kan använda den för att hitta CAGED-mönstret på greppbrädan. Vad är då CAGED? Ja det får ni veta alldeles strax. Först ska vi titta på hur skalan ser ut på greppbrädan:

Ser bara ut som ett enda stort virrvarr av toner, eller hur? I know the feeling.

Dock finns det alltid struktur i kaos, och detta är långt ifrån kaos - därför ännu mera struktur.

CAGED-mönstret

I ackordet C använder man 3 st toner. C, E och G. Det är ett sk treklangsackord. Vi ska gå närmare in i ackordkonstruktion lite senare - fast vi var tvunga att känna lite på det nu för att vi ska hitta mönstret!

Alltså - i alla C-dur ackord finns tonerna C E och G - GARANTERAT! Detta är ett faktum ni kan lita på, mina vänner. Jag markerar nu dessa tonerna i C-durskalan i diagrammet:

Okej. Studera Diagrammet lite nu och tänk tillbaka lite på era barréackord. Försök att ta C i alla olika barréformer. Gör det i följande ordning:

C A G E D

Jag gör det med er i videon!

Nå? Hur kändes det?

Märkte ni att ni (om ni tog ackorden i rätt ordning) kom närmre och närmre ljudhålet hela tiden?

Intressant, eller hur? Det som ni precis har fått smaka på är CAGED-systemet.

Det funkar på följande vis: Om du tar ett barréackord (vilket som helst) så kan du hitta 4 andra möjligheter att ta samma ackord på olika ställen på greppbrädan. Du behöver bara ha "CAGED" i sinnet (säg det på engelska så fastnar det;)) och tänka vilken barré-form det är som du tar!

Tips: om du inte är duktig på engelska, och har svårt för att komma ihåg CAGED - memorera följande ramsa eller hitta på en egen:

Cecilias
Anka
Gräver
Ett
Dike

CAGED repeteras hela tiden på greppbrädan, vare sig du går upp eller ner, vilken form du än börjar på:

G E D C A G E D C A G E D C A

Tänk alltså att du tar ett C i E-form:

8 10 10 9 8 8

Då utgår du ifrån CAGED:

C A G E D

Alltså finns C-ackordet i D form om du går närmare ljudhålet, och ett C-ackord i G-form om du går närmare stränghållaren. Alla barréformerna av ett durackord (eller vilket ackord som helst) har ett fast avstånd från varandra. Vi räknar hur många band vi behöver flytta pekfingret för att komma till samma durackord i en annan barréform:

C-form till A-form : 3 band
A-form till G-form: 2 band
G-form till E-form: 3 band
E-form till D-form: 2 band
D-form till C-form: 2 band

osv.

Som exempel kollar vi på ackordet A i E-form:

Eftersom vi nu känner till CAGED så kan vi utgå ifrån att de nära liggande formerna av A-ackordet är G-formen:

...och D-formen

Caged-systemet hjälpter oss således att hitta olika toner på greppbrädan! Dessutom hjälper den oss att hitta olika sätt att ta olika ackord på. Tänk dig t ex att du är i ett band och ska spela en ackordföljd, t ex Am, C, Em.

Om ni är två gitarrister kan det låta tråkigt att spela exakt samma ackord - men om du använder dig av CAGED kan du gå steget längre och ta ackordet någon annanstans på greppbrädan för att få lite mer variation. Det kan även vara en nyckel till att lära dig nya ackord! Experimentera lite på greppbrädan, eller mycket, eller massor - det är ju upp till dig själv=).


Köp bra musikböcker på Notlagret.se!


Mest användbart är dock systemet när man lär sig skalor. Vi ska titta på den enklaste skalan, nämligen pentaskalan, i nästa avsnitt.

Det kan kännas lite stendött att öva upp och ner med detta system - fast det viktigaste är att du får in själva tänkandet. Mönstrena kommer fram automatiskt så småningom, speciellt när du börjar med skalor. Du kan tänka dig CAGED som en slags vägledare på greppbrädan, som du kommer behöva lite tid att till att lära känna. Jag kommer tillbaka till systemet hela tiden när jag spelar, och alla andra gitarrister gör detsamma, både undermedvetet och medvetet - av den enkla anledningen att mönstret bara finns där på greppbrädan när gitarren är i standardstämning.

Övningar

Okej nu ska vi öva lite för att ni komplett ska förstå och komma in i tänkandet

Jag hjälper er med de första två i videon

 

 

 

 

 

 

Em

Försök att ta ackordet Em i de fem olika formerna. Utgå ifån E-formen och arbeta dig uppåt. Gör detta några gånger innan du tittar på svaret. Tips - du måste inte alltid ta den fullständiga barréformen.

A7

Försök att ta ackordet A7 i de olika formerna. Tips: börja med A-formen.

C#

Hela poängen med CAGED är att nästan automatiskt kunna se mönstret på greppbrädan. Ackord som C# kan vara lite svårare att se mönstret på eftersom det "överlappar" stränghållaren (och/eller tolfte bandet). Därför kommer svaret på ackordets C A G E eller D-position vara antingen fragmenterat (dvs uppdelat) om det inte går att skapa en treklang under tolfte bandet, alternativt kommer ackordet vara uppflyttat 12 band där det kan tas rent - förmodligen enklast på en elgitarr=). Gör ett tappert försök - om det inte går har du ju facit;).

Gm7

Detta är lite svårare i och med att jag inte gått igenom m7 i alla barré-former av den enkla anledningen att de är svårare i vissa former än andra. Detta betyder att nya barrégrepp kommer att presenteras - grepp ni ej tidigare lärt er! Det är just detta som är fint med att öva på systemet för man lär känna tonerna på brädan lite bättre. Det viktigaste att kunna bra i CAGED är dock Dur och moll ackorden - m7, 7, sus4-ackord osv är egentligen lite överkurs men vi gör ett försök, inte sant? Tips: börja med Gm7 i E-form och titta på kromatiska diagrammet för att se vilka toner som ackordet innehåller. Försök sedan liste ut hur de andra ackorden ser ut. Kom ihåg - om fingrarna inte räcker till kan du förenkla barréformerna!

 

D

Till sist får du försöka dig på ackordformerna för D. Tips: börja med D-formen.

Såja

Bra jobbat om du klarade övningarna bra eller i alla fall hyfsat bra. Gm7 var som sagt lite överkurs så oroa dig inte för att du inte klarade den så bra. Innan du går vidare till nästa avsnitt:

← Föregående lektion Nästa lektion    →