Start Kurser Gitarrackord Gitarrlåtar Verktyg Annat
bästa casino spelet att vinna på

5. Skal och ackordteori på gitarr, C7 B7 och D7 ackord

Du kommer att lära dig

 

Ostämd? - Stäm gitarren!

Stäm gitarren online här (öppnas i nytt fönster).

Gilla denna sida =)

Tipsa dina vänner och stöd min sida genom att gilla eller +1 denna sida.

Nya ackord

Vid det här laget räcker det med diagram tycker jag, jag behöver inte visa dig varje gång i en video hur du tar ackorden.

 

 

 

 

 

 

Teori

http://fivejs.com/wp-content/uploads/2009/03/music.jpgTeori brukar oftast beskrivas som tråkigt... och det är det nästan alltid i början. Men när man väl börjar att förstå teorin, speciellt den grundläggande teorin du ska lära dig nu, så blir saker och ting roligare!

[an error occurred while processing this directive]

Många elever har ställt frågan till mig om varför man bara spelar på vissa strängar när man tar ett ackord - och jag är säker på att du själv har ställt dig den frågan fram tills nu. Du kommer att förstå varför när du har läst igenom och förstått denna lektion.

Jag presenterar denna information först nu av två anledningar:

1. Jag ville inte tråka ut dig från första början med tjat om intervaller, förtecken, osv.

2. Jag ville att du skulle lära dig att greppa de grundläggande ackorden först. Även om du skulle vara världens bästa musiker teoretiskt så skulle det ändå inte hjälpa dig om du inte hade övat på att greppa några ackord!

Det som du nu kommer att läsa kommer förmodligen att låta väldigt rörigt till en början - men du borde läsa det flera gånger för att förstå det. Det kommer att hjälpa dig grymt mycket sedan, tro mig.

Ackord består av minst tre toner

De två enklaste formerna av riktiga ackord - moll eller durackord - består av enbart tre olika toner. Dessa tre tonerna är specifika toner som finns inom ackordens skala. Ackorden kallas därför för treklangsackord.

Jag vill redan nu poängtera att alla ackord och alla skalor är i princip strukturerade i jämförelse med C-durskalan och dess ackord i modern musikteori.

Innan vi går vidare vill jag förklara några viktiga musikaliska begrepp.

 

Materialskala, bruksskala, tonhöjd, förtecken

En skala är per definition "En systematisk ordning av ett tonförråd" (Musiklära, Ola Eriksson). Med enklare ord är det en samling med toner som är och förblir likadana om man inte byter till en annan skala - dvs byter tonart.

Man kan urskilja två olika skalor - en materialskala som innehåller alla toner som finns, samt bruksskalor som använder sig av valda toner ur materialskalan.

Tonhöjd eller tonläge beskriver en tons ljushet eller mörkhet. För att visa detta koncept, sätt pekfingret på band 5E strängen. Spela tonen. Flytta nu pekfingret till band 7. Spela tonen. Nu har du en ton med högre tonläge/tonhöjd än den förra - dvs du har en ljusare ton. Om du istället flyttar pekfingret till band 3 och spelar tonen så får du en mörkare ton, dvs ett lägre tonläge.

Förtecken sänker eller höjer en ton med ett halvt steg. Ett halvt steg på gitarren innebär att du flyttar fingret ett band i riktningen som förtecknet anger. Det finns två stycken - b-förtecken (♭) eller korsförtecken (♯).

= höjer tonen ett halvt steg. Om du har pekfingret på 5e bandet på E-strängen så tar du ett A. Flyttar du upp det ett halvt steg (dvs ett band), till 6e bandet, så får du ett A#. Du uttalar -förtecken som iss - t ex G♯ är ett "giss", A♯ är ett "aiss" osv.

= sänker tonen ett halvt steg. Om du har pekfingret på 5e bandet på E-strängen så tar du ett A. Flyttar du ner det ett halvt steg (dvs ett band), till 4e bandet, så får du ett A♭. Du uttalar-förtecken som ass/ess - t ex G♭ är ett "gess", A♭ är ett "ass" osv.

Köp bra musikböcker på Notlagret.se!

Märk väl att varje ton med ett korsförtecken har ett syskon med b-förtecken. G#/Ab är t ex samma ton!

Så här ser materialskalan ut; den har 12 toner och börjar om på den 13e. För enkelhets skulle börjar jag på A. Toner utan förtecken är röda. De lodräta stavarna avskiljer tonerna.

A |A♯/B♭| B| C |C♯/D♭| D |D♯/E♭| E |F |F♯/G♭| G| G♯/A♭| (A)

Denna skala kallas även för kromatiska skalan (gr kromos = färg) eftersom den innehåller alla toner som finns.

Märk väl att det inte finns något halvtonsteg med förtecken mellan tonerna E & F, B & C.

 

Titta på A-strängen på följande diagram för att se på vilka band tonerna sitter.

none

Detta diagram finns för övrigt enkelt tillgängligt under Verktyg - Greppbrädans toner

 

Den bruksskala som man använder som standard och jämför alla andra skalor med är C-dur skalan.

C-durskalan består av alla naturliga toner, dvs de utan förtecken. Det är just därför man brukar säga att alla skalor ligge ri jämförelse med C-durskalan eftersom det är den enda skalan utan förtecken. Såhär ser C-durskalan ut:

C D E F G A B (C)

Intervaller

En intervall är ett avstånd mellan två toner. I regel brukar man namge tonerna ur ens kala med intervaller, och alla tonerna i skalan ligger i jämförelse med grundtonen i skalan, vilken ges en etta som siffra. De resterande tonerna i skalan ges en siffra beroende på deras skalenliga avstånd från grundtonen.

Jag vet att detta låter klurigt, men det jag försöker förklara är helt enkelt att intervallerna för t ex durskalan skrivs såhär:

1 2 3 4 5 6 7 (8)
C D E F G A B (C)

siffrorna, dvs intervallerna, har specifika namn. Vanligt kan man kalla dem för "tvåa,", "trean" osv, men det är bra om du blir hemmastadd med dessa namn;

1 = Prim, rot, eller grundton (eng. root note)
2 = Sekund (eng second)
3 = Ters (third)
4 = Kvart (eng fourth)
5 = kvint (eng fifth)
6 = sext (eng sixth)
7 = Septim (eng seventh)
8 = oktav = samma ton som primen fast dubbelt så ljus/ dubbelt så högt tonläge (eng eighth)
9 = nona = samma som sekunden fast dubbelt så högt tonläge. (eng ninth)

Treklangsackord

Dur och mollackord är treklangsackord, dvs de använder sig av tre toner som klingar samtidigt. De toner man använder ur skalan är primen/grundtonen (1), tersen (3) och kvinten (5) ur skalan som används för att konstruera ackordet.

Nu har du blivit bekantad med de mest grundläggande musikaliska termerna.Det som jag vill att du ska tänka på först och främst är följande:

1. Grundtonen för ett ackord är ALLTID den första bokstaven i ackordets namn (+ eventuellt förtecken som kommer direkt efter denna första bokstav). T ex: Grundtonen för ackordet Em är E

2. Skalformen eller harmonin som man använder sig av brukar i regel stå direkt efter denna första bokstav (eller efter förtecknet). T ex: Em betyder att du använder dig av primen, tersen och kvinten ur Em-skalan.

3. Om där ej står någon beteckning fölr moll efter grundtonen betyder det att du enbart använder dig av durintervallerna ur grundtonens durskala + andra eventuellt tillagda intervaller. Exempel: C, betyder att du använder dig av 1,3,5 treklangen ur C durskalan.

Köp bra musikböcker på Notlagret.se!

4. I regel så vill man ha grundtonen som mörkast i ett ackord.

 

Skalformler, ackordformler

Skalformler är helt enkelt siffror som från början anger durintervallerna. Skalformeln för alla durskalor (C dur, E dur, G dur t ex) är följaktligen:

1 2 3 4 5 6 7 (8)

Durskalans toner har ett specifikt antal halvtonssteg mellan sig, vilket skapar just durharmonin. Ett halvt tonsteg innebär att du flyttar fingret ett band från ursprungstonen. Ett helt tonsteg innebär att du flyttar två band från ursprungstonen. Man brukar när man först lär sig skalor visa detta med tecken under siffrorna;

I betyder ett helt steg från föregående ton
i betyder ett halvt.

Följaktligen:

1 2 3 4 5 6 7 (8)
i I I i I I I (i)

Testa själv på greppbrädan genom att utgå ifrån en lös e-sträng (du kommer att spela E dur) klicka här för facit.

I mollskalornasänker man tersen , sexten och septiman. Följaktligen är skalformeln för alla vanliga mollskalorna (Cm, Em, Am t ex)

1 2 ♭3 4 5 ♭6 ♭7 (8)

Därför, om C dur ser ut så här:

1 2 3 4 5 6 7 (8)
C D E F G A B (C)

... så betyder det att C moll ser ut såhär:

1 2 3 4 5 6 7 (8)
C D E F G A B (C)

I en ackordformeln skriver man helt enkelt upp de intervaller man använder sig av ur dur, och eller mollskalan, samt eventuellt tillagda toner (sådana speciella ackord kommer du att stöta på senare).

De ser ut såhär;

Dur
1 3 5

Moll
1 3♭ 5

 

 

Bekanta dig med olika ackord och dess toner...

Klicka på följande ackord så kommer du att få en förklaring till deras uppbyggnad.

C

Am

A7

 

 

 

← Föregående lektion Nästa lektion    →