Start Kurser Gitarrackord Gitarrlåtar Verktyg Annat
bästa casino spelet att vinna på

Greppbrädans toner

Här är har ni en bild med greppbrädans alla toner. Den finns ju i kurserna också men det kan vara jobbigt att behöva leta fram den varje gång man ska använda den. Klicka på bilden för större version.




 

 

Att kunna alla tonerna på greppbrädan

Hemligheten bakom alla mästargitarristers (förutom exempelvis Jimi Hendrix och Django Reinhardt) framgångar är egentligen inte särskilt hemlig - de vet namnet på vartenda ton de tar på greppbrädan oavsett vilket band de spelar på, eller hur snabbt de spelar. Samt lägger de ner cirka 4-5 timmar per dag och repeterar skalor osv, men det är ett annat kapitel - och de skulle inte kunna göra det ordentligt utan att kunna alla tonerna!

På grund av att de vet detta, så tappar de aldrig bort sig på greppbrädan. Det är det som är nyckeln till att bli riktigt duktig på att spela gitarr.

Visst kan man lära sig spela hur svåra solon som helst utantill utan att veta vad det är för toner man spelar, fast om man exempelvis skulle tappa bort en not eller två i solot kan det vara svårt att "hitta rätt" igen. Dessutom kan du bara spela solot på ett ställe på hela greppbrädan, trots att du säkerligen skulle kunna spela exakt samma solo på kanske tre-fyra olika ställen.

Det ger dig flexibilitet som gitarrist att kunna se alla toner framför dig. Det är svårt, och jobbigt, att lära sig dem, och det finns tyvärr inga genvägar. I teorikursen visar jag hur du kan härleda tonerna på alla andra strängar från A och E-strängens toner, fast detta kan aldrig ersätta att veta exakt vartenda ton på hela greppbrädan, tyvärr.

Jag vill poängtera att om du enbart lär dig spela gitarr för att exempelvis spela enklare visor, och för att kanske bara kunna lattja runt lite på guran så behöver du inte lära dig alla tonerna, ej heller en massa skalteori osv.

Men om du vill kunna förstå gitarrspelet ordenligt; ackorden, skalorna, och hur du improviserar ordentligt, så är det nödvändigt att kunna tonerna.

Nog med tjat - hur memorerar man dessa nedrans toner då??

Metod ett - skrivskrivskriv

Denna metoden är DÖDSTRÅKIG, fast SJUKT EFFEKTIV. Det handlar bara om vilja. Det bästa sättet att memorera saker är att banka in skiten (ursäkta ordval) i huvudet, nästan bokstavligen.

Steg ett - skriv ut

Du skriver ut så pass många exemplar av följande dokument så att du nästan skäms över hur många träd som har fått sätta livet till för din skull. Om du använder båda sidorna av arket så kan du nog sova lite bättre, dock;)

Word-dokument - klicka här

Du kan ladda ner bilden själv och skriva ut den bäst du vill=). Klicka på bilden om du vill ha originalstorlek.

 

 

 

 

Steg två - jobba

Nu är det bara att börja skriva. Men det är alltid bra att ha lite struktur i kaoset - följ mina råd om du vill=):

1. Börja med att memorera platsen på alla naturliga toner, dvs de utan förtecken. Lär dig dessa ordentligt på hela greppbrädan innan du fortsätter. Det hjälper att ta band för band, sträng för sträng. T ex först tar du de första två banden, sedan lägger du på ett allteftersom du känner dig säkrare.

 

 

 

 

Tips: variera vilka strängar du börjar och slutar med. Börja t ex med lilla e-strängen till tjocka, sedan tvärtom. Sedan kan du köra ADEGeB eller någon annan kombination. Huvudsaken är att du ska kunna skriva ner tonerna oberoende av vilken sträng det är du börjar skriva på!

 

2. När du känner dig säker på det så skriver du ner alla tonerna, inklusive de med förtecken. Men ta ett förtecken åt gången - börja med alla korsförtecken. När du är säker på det, så tar du alla b-förtecken. Om du inte är riktigt säker på vad jag snackar om så kolla denna lektionen i teorikursen.

Köp bra musikböcker på Notlagret.se!

3. När du känner att du utan problem kan välja ut vilket band på vilken sträng som helst på pappret och skriva ner tonen - så har är du klar.

Ge det tid... - lägg ner en halvtimme varje dag, eller mer. Ha lite musik på i bakgrunden om du tycker att det hjälper att göra det roligare, och försök även att säga namnet på tonerna högt för dig själv i början.

Detta kan ta alltifrån två veckor till en månad. Glöm inte att därefter repetera en gång i veckan under några månaders tid, sedan kommer du nästan garanterat aldrig glömma bort dem!!! Så funkar minnet=)

Metod två - repeterarepeterarepetera

Det är ju en sak att skriva saker på papper, och en annan att faktiskt använda dina kunskaper.

Efter att du har lärt dig alla tonerna på papper, eller under tiden du håller på att lära dig, plocka upp guran efter varje halvtimmes skrivande och försök att spontant ta toner, samt säga högt vad de heter. Håll dig till de band som du för tillfället behärskar, och se till att de sitter ordentligt!

Metod tre - sammasammasamma

Detta är helt enkelt en koll för dig när du väl lärt dig alla toner utantill, alternativt kan du enbart använda denna metod för att lära dig alla toner på greppbrädan. Du väljer att koncentrera dig på en ton. Denna ton ska du spela på varje sträng om och om igen. Försök att göra det långsamt först, och arbeta sedan upp hastigheten!

Om du någon gång känner dig osäker - titta på greppbrädediagrammet överst på denna sida.

Pust,flås

När du väl memorerat allting, så kan du helt enkelt bara lära dig vilka toner en skala har utantill. DU kommer då kunna se mönstret på greppbrädan med ditt "inre öga", eftersom du vet vart alla toner sitter=). Som med allting - övning ger färdighet.

Hoppas verkligen att detta har hjälpt, och lycka till!